Kan ik Knuffie worden? Welke voorwaarden zijn er?
Iedereen met een warm hart voor kinderen kan zich aanmelden. Knuffies moeten minstens 18 jaar zijn, een zachte en geduldige houding hebben en zich engageren om op regelmatige basis beschikbaar te zijn. Uiteraard mogen ze geen strafrechtelijke feiten hebben gepleegd die niet verenigbaar zijn met de zorg voor minderjarigen.
Hoeveel tijd moet ik als Knuffie kunnen vrijmaken?
Knuffies engageren zich voor minimaal twee uur per keer en liefst minstens vijf op zeven dagen per week. Enkel zo kan je met de tweede Knuffie een tandem vormen en wordt er maximaal ingezet op dagelijkse aanwezigheid bij het kindje. Continuïteit is belangrijk voor de kinderen, dus we vragen een stabiel engagement.
Moet ik een opleiding of ervaring hebben om Knuffie te worden?
Een specifieke opleiding is niet nodig, maar Knuffies krijgen wel een korte vorming rond basishechting, (hand)hygiëne in ziekenhuizen en omgang met kwetsbare baby’s, net als vaardigheden rond omgang met hun ouders. Zij komen immers altijd op de eerste plaats.
Hoe verloopt de selectie en screening van Knuffies?
Na aanmelding via een uitgebreide vragenlijst volgt een kennismakingsgesprek en een korte screening. We bekijken samen de motivatie, beschikbaarheid en of het profiel aansluit bij de noden van de kinderen en ziekenhuizen.
Voor nieuwe Knuffies
Vragen en antwoorden
In welke ziekenhuizen is Knuffies actief?
Knuffies is momenteel actief in enkele pilootziekenhuizen en breidt stapsgewijs uit. Op termijn willen we in heel Vlaanderen aanwezig zijn.
Hoe ziet een traject eruit? Welke ondersteuning krijgen Knuffies?
Knuffies worden intensief ondersteund door een ‘buddy’ van Pleegouderforum vzw, zowel bij aanvang, tijdens als na het traject. Er is een nauwe samenwerking tussen de Knuffie, de betrokken instantie (ziekenhuis, CKG, …) en de buddy. We voorzien telkens twee Knuffies per baby die dagelijks langsgaan voor telkens twee uur.
Bij het einde van de opdracht wordt het afscheid zorgvuldig voorbereid, zodat de emotionele impact voor de baby en de Knuffie zo klein mogelijk blijft.
Hoe verloopt de communicatie?
We beschikken over een permanentienummer waarop altijd iemand telefonisch bereikbaar is. Minder dringende aanvragen voor een Knuffie kunnen ook gemaild worden naar info@knuffies.be.
Tijdens een Knuffie-opdracht kunnen alle betrokkenen steeds terecht op het permanentienummer van Pleegouderforum vzw in dringende situaties.
Na elke knuffelsessie organiseren we een reflectiemoment met alle betrokken partijen.
Herinneringen
Knuffies houden dagelijks een dagboekje bij voor de baby. Zo blijven ouders op de hoogte en missen ze geen enkel bijzonder moment. Later kan ook het kindje zelf lezen over ‘zijn’ Knuffies en de warme zorg die het kreeg.
Als blijvende herinnering krijgt elke baby een koesterbox mee. Hierin zitten het dagboekje, een zachte knuffeldoek met de naam van het kindje en ons logo, en een beetje van de liefde die we onderweg hebben gedeeld.
Praktische werking
Hoe wordt bepaald welke kinderen een Knuffie nodig hebben?
Ziekenhuizen en hulpverleners signaleren, in overleg met de ouders, wanneer een baby of peuter baat heeft bij een Knuffie.
Ouders kunnen ook zelf een aanvraag doen als ze niet continu in het ziekenhuis aanwezig kunnen zijn.
Wat als een kind gehecht raakt aan een Knuffie?
Hechting is een teken van vertrouwen en een gezonde ontwikkeling. Daarom streven we naar continuïteit met vaste Knuffies. Wanneer een kind het ziekenhuis verlaat, wordt er zorgvuldig afscheid genomen.
Zijn Knuffies altijd dezelfde personen voor een kind, of wisselt dit?
We werken zoveel mogelijk met vaste Knuffies per kind. Stabiliteit en herkenbaarheid zijn belangrijk voor het gevoel van veiligheid. Per kindje voorzien we een team van twee Knuffies.
Welke hygiëneregels gelden er?
Knuffies dragen geen juwelen of parfum en houden hun vingernagels kort en zonder nagellak. Lang haar moet vastgebonden worden en alcohol- of sigarettengeuren zijn niet toegestaan. Knuffies dragen ook een ziekenhuisschort met ons logo erop, zowel om hygiënische redenen als voor herkenbaarheid.
Zijn Knuffies verzekerd?
Ja, Knuffies vallen onder een vrijwilligersverzekering, afgesloten door Pleegouderforum vzw.
Hoe wordt de veiligheid van de kinderen gegarandeerd?
Knuffies worden zorgvuldig gescreend en volgen een vorming. Ze respecteren de ziekenhuisregels en volgen steeds de instructies van het zorgpersoneel. Op vraag van de verpleegkundige kan een Knuffie voeding geven, een badje doen of een luier verschonen.
Hoe gaat Knuffies om met vertrouwelijke informatie?
Knuffies krijgen enkel de nodige basisinformatie en delen geen gegevens of foto’s met derden. Privacyregels worden strikt nageleefd.
Veiligheid en organisatie
Worden Knuffies betaald?
Knuffies ontvangen een verplaatsingsvergoeding en gratis parkeerfaciliteiten in het ziekenhuis.
Moeten ouders toestemming geven?
We streven naar een respectvolle samenwerking met ouders. Slechts in uitzonderlijke gevallen, zoals bij een baby die door een jeugdrechter is toegewezen aan het ziekenhuis en waarbij de ouders afwezig zijn, wordt een baby zonder ouderlijke toestemming geknuffeld.
Hoe kan een ziekenhuis aansluiten bij Knuffies?
Ziekenhuizen die interesse hebben, kunnen contact met ons opnemen. We bekijken samen de mogelijkheden en maken afspraken op maat.
Hoe kan ik het Knuffies-initiatief steunen zonder zelf Knuffie te worden?
Je kan Knuffies steunen door een donatie te doen, bekendheid te geven aan het initiatief of je netwerk in te zetten om ons te helpen groeien. Elke vorm van steun is welkom!
Wat zijn de langetermijndoelen van Knuffies?
Ons doel is om in zoveel mogelijk ziekenhuizen een warme en stabiele aanwezigheid te bieden voor kwetsbare kinderen en structurele erkenning te krijgen voor het belang van basishechting in de vroegste kindertijd.
Algemene vragen
Wat is Knuffies en wat doen jullie precies?
Knuffies is een initiatief dat kwetsbare baby's en jonge kinderen in ziekenhuizen liefdevolle nabijheid biedt door middel van knuffelen, vasthouden en troosten. Vrijwilligers, de Knuffies, zorgen dagelijks voor een warme en veilige aanwezigheid op momenten dat ouders er niet kunnen zijn of wanneer ouders dit (tijdelijk) niet kunnen.
Wat is het verschil tussen Knuffies en gewone ziekenhuisvrijwilligers?
Knuffies zijn specifiek getrainde vrijwilligers die op een vaste basis baby’s en jonge kinderen troost en hechting bieden. In tegenstelling tot andere vrijwilligers, die vaak een bredere ondersteunende rol hebben, focussen Knuffies zich op fysieke en emotionele nabijheid. We kiezen er bewust voor om met maximaal twee Knuffies per kindje te werken, zodat het kindje zich veilig voelt.
Waarom is huid-op-huidcontact en knuffelen zo belangrijk voor baby's en jonge kinderen?
Knuffelen bevordert de basishechting, reguleert stress en ondersteunt de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Zeker voor prematuren, verslaafd geboren baby's of kinderen zonder directe ouderlijke aanwezigheid is dit cruciaal voor hun welzijn. Maar eigenlijk heeft élk kindje dat tijdelijk in het ziekenhuis verblijft nood aan nabijheid en extra aandacht.
Voor welke kinderen is het Knuffies-initiatief bedoeld?
Knuffies biedt ondersteuning aan baby’s en peuters die in het ziekenhuis verblijven. Dit kan zowel ter ondersteuning van de ouders op momenten dat zij er niet kunnen zijn, als voor kindjes die geen of onvoldoende bezoek krijgen.
Elke baby of ouder die ons als toegevoegde waarde ziet, kan een beroep op ons doen.
Over het initiatief
Knuffies is ook te vinden als besloten Facebook groep
Knuffies is een initiatief van vzw Pleegouderforum
info@knuffies.be
© 2025. All rights reserved.